Tu cât de intim ești cu AI-ul tău?
Intimitatea AI, case study pe Duolingo, feed-uri irelevante și influencer marketing
Vrei să $usții #peinterneti?
Poți da un like, un share sau să te abonezi cu 5$ / lună. Primești acces la toată arhiva newsletterului și resurse marcomm bi-lunare în articolul dedicat de luni.
Interacțiunile cu AI sunt, de fapt, foarte intime
Răsfoiam internetul zilele trecute când am dat peste un articol scris de Ryan Broderick și plecat de la un tweet care a devenit viral în State.
Se dă tweet-ul mai jos:
Bineînțeles, avem mai multe implicații. De la etică și până la subiect. Dar, pentru că-mi doresc să concentrez mai bine informațiile pe care le dau în acest newsletter, o să trecem peste ce înseamnă etică. Nu că n-ar conta, dar faptul a fost deja consumat, iar utilizatorul în cauză a fost amendat în replies.
Ca idee, NU… nu faci poze străinilor aiurea. Și, mai ales, nu le faci poze la ecranele telefoanelor. Dacă ăsta era vreun Wordpress și anul era 2009, aici v-aș fi inserat un link de afiliat cu ceva protecție de ecran cu privacy. Luam și eu 2 lei, luai și tu ceva quality.
Subiectul, dragii mei face referire la cum folosim noi AI-ul. A scris și Mihnea Măruță, dar au spus-o și oligarhii tech din America: AI-ul este viitorul tehnologiei. Felul în care îl vom folosi, așa cum Zuckerberg își imaginează, este ca un companion menit să spulbere marea problemă societală americană care e pretty much self inflicted: singurătatea.
Prin urmare, agenții AI de tip companion sunt deja aici. Orice prompt pe care îl dai lui ChatGPT deschide un dialog pe care îl porți. Tu setezi tonul, tu spui ce vrei, iar inteligența artificială se conformează.
Un lucru pe care nu numai Zuckerberg l-a observat, dar și noi ăștia mai internauți e că Meta AI, aplicația de social generative AI, împinge oamenii și mai mult în intimitate. În ce sens? La început, nimeni nu le-a zis că prompturile lor sunt publice. În momentul când utilizatorii au observat asta, au dat doi pași înapoi sau și-au schimbat rapid setările de privacy.
Adevărul este că nimeni nu vrea să divulge ce gândește când dă un prompt unui AI. Dar, mai ales, nimeni nu vrea să aibă intruși în discuțiile lor cu agenții AI.
În cazul imaginii de mai sus, omul care a fost în mod mizerabil pozat avea o conversație cu un ChatGPT pe care-l antrenase să-i fie iubită. Iar, cu oleacă de zoom, se poate observa că apelativele pe care și le-au construit sunt cât se poate de intime și aplicabile în lumea reală, într-o relație reală.
Iar genul ăsta de fotografie confirmă ceva de jurnalistul Ryan Broderick spune super bine: “The defining question of our current transition from the social media era, where everyone assumed they knew — and could judge — what everyone else was doing, to the AI era, where no one has any idea what anyone is doing.”
Dacă înainte aveam o poftă teribilă de social clout, se pare că tendința asta e în scădere. Iar AI-ul devine mai degrabă o doză mult prea bine primită de înstrăinare față de exteriorul pe care nu-l mai înțelegem și despre care alegem, conștient, să-i refuzăm oferta de socializare. Fie ea online sau offline. Social media, as a thing, a dezamăgit. Iar AI-ul vrea să fie salvarea. Vrea să ne scape de singurătate, prin a ne da fiecăruia dintre noi câte un AI companion care să ne ajute în viață.
Și nu pot să nu mă întreb: is this the way?
Duolingo fall and rise
Probleme și problemuțe la giganticul Duolingo.
Ideea e așa: sunt acolo, la departamentul de marketing, niște oameni extrem de talentați și profi care fac o treabă minunată. Cel puțin pe social media, Duolingo este cel mai bun exemplu dat de profesioniști.
Da, a avut și exagerările lor… cel puțin faza cu decesul bufniței a fost un pic cam dus la extrem, dar hei, suntem pe net și e all fun and games unless lovești în drepturi și libertăți.
Pe speța la zi, CEO-ul Duolingo, călărind valul de popularitate al brandului, unde toată lumea e în limbă după… nvmd, s-a apucat să anunțe că Duolingo va face trecerea la AI. Ceea ce înseamnă, pe limba tuturor, că niște oameni vor fi dați afară. Ceea ce mai departe, anulează munca umană din spatele lecțiilor și-așa îndelung disputate din cadrul aplicației.
Partea paradoxală a acestei știri, e că-n ciuda valului de companii care anunță că fac trecerea la AI în perioada următoare și că vor face disponibilizări, nimeni nu s-a activat la fel de tare la cea cu Duolingo.
Pe românește: când Google a zis că dă oameni afară pentru că AI, nimănui nu i-a păsat. Când Adobe a făcut asta, și-a luat cancel. Când Meta a făcut asta, nimănui nu i-a păsat. Când Duolingo a anunțat asta, au fost on the verge of cancel.
Motivul? Cum îți crești comunitatea, așa o păstorești.
Adobe, dar și Duolingo au fost norocul, dar și blestemul de a avea niște branduri cu o afinitate foarte mare la oameni. S-au comunicat bine, s-au poziționat bine, au căpătat de pe urma acțiunilor lor de marketing un brand sentiment extraordinar. Și o tipologie anume de oameni pe care i-ai atras prin poziționarea ta.
Ca și la Adobe, Duolingo a adunat niște oameni foarte de stânga, neoliberali, deschiși la minte, foarte human centric, foarte mult axați pe drepturile omului. Iar anunțul ăsta nu le-a picat deloc bine.
Așa că CEO-ul și-a pus cenușă în cap, a ieșit în presă și a început, oficial, ceea ce a stricat: campania de redresare a brandului Duolingo.
Și dincolo de aparițiile sale în presă, btw mai sus e chiar Financial Times, adică nu oriunde, PR-ul a muncit de i-a sărit capacele… echipa de social media a ieșit, din nou, la rampă:
Într-un interviu de tipul filmelor cu Scorseze meets Anonymous, CEO-ul este luat la întrebări, dar întrebările alea hardcore: direct de la angajați, în numele publicului, cum ar veni. E ceva foarte bold, ngl. E atât de bold, încât nici măcar CEO-ul nu-și iese din rolul lui de business man cu limbaj de lemn. Ceea ce face execuția să fie și mai golden.
Asta înseamnă să strici cu o decizie proprie, probabil presat de stakeholders or smth, o imagine impecabilă de brand. Dar, pe care tot marketingul să te scoată din rahat. Bineînțeles, asta înseamnă că și tu, CEO, trebuie să înțelegi că trebuie să faci ceea de marketingul îți spune. Am o întrebare: câți CEO’s credeți că ar fi acceptat să apară într-o astfel de execuție?
Ce-mi mai livrează internetul
Un reel kineto în Ardeal
Parteneriatul ăsta dintre Lidl și Keed
Keed e șmecher la niște lucruri: la gătit, la swag și la dat pe flow. Și Lidl are merch nou. Și ăsta-i genul de parteneriat de influencer marketing executat așa cum trebuie. GG!
Cred că masculinitatea toxică a devenit prea toxică…
E plin internetul de forumuri d-astea extrem de dubioase și nocive, cu bărbați care pozează femei pe stradă și le urcă, fără consent, în spațiile astea.
Agresivitatea din online crește tot mai tare și observăm o libertate mai largă de mișcare în violența verbală online și offline la adresa femeilor. Cu toate că, de exemplu, despre Pride am auzit lucruri foarte bune despre organizare și mobilizarea jandarmeriei, avem astfel de chestiuni care nici măcar nu există pe agenda statului.
Și nu, asta cu avem probleme mai mari acu, cu deficitul și alte lucruri nu exclude nevoia ca cetățenii unui stat, indiferent de sex (dar mai ales cel feminin) să se simtă protejați.
Pride vs. Normal, aceleași întrebări
Cei de la Snoop au făcut un material excelent, care demonstrează din avion diferența de educație și cultură dintre două straturi ale aceleiași societăți.
De altfel, pentru cine e fan istorie, știe că religia este unul dintre motivele celor mai sângeroase războaie și atentate la drepturile omului. Aceeași ofensivă limitată, speriată că va deveni irelevantă (deja este) și cu apucături violente o regăsim și în clipul de mai sus.
Dacă nu erau banii și manipularea mea….
Suntem pe val de scandal, dragi prieteni. După ce Marilu și Iustin au mutat scandalul inclusiv la TV, unde emisiunile de showbiz au preluat imediat subiectul ca să-l disece pentru niscaiva audiență, pe net subiectul a fost imediat eclipsat de ruptura dintre Trump și Musk.
Dincolo de meme-urile absolut delicioase pentru care aveți aici o colecție cu cele mai bune 33 adunate de pe neți, în spate se află, ca-n orice portret al lui Dorian Gray, muuult putregai.
Musk a ieșit să urle pe Twitter (scuze, bro, not gonna say X..) că motivul pentru care Epstein files nu ies la suprafață e pentru că Trump se află în ele. Sigur, asta n-a reprezentat vreo surpriză pentru orice om cu niște neuroni sănătoși la cap. Pe de altă parte, MAGA care până deunăzi dorea acest caz să fie făcut public și-a schimbat acum optica, pe ideea că Trump e acolo în calitate de victimă… sîc.
Dar hai să înțelegem niște lucruri:
Elon nu a cumpărat Twitter pentru a-l duce la nivelul următor și a asigura freedom of speech and press așa cum se laudă, ci ca să fie o platformă de propagandă pentru oricine îi asigură sănătatea financiară și psihică, la nivel de ego;
sunt absolut surprins că oameni foarte inteligenți, precum Hank Green, n-au înțeles decât acum că e vorba doar despre îmbogățirea lui Trump și a prietenilor lui în tot ceea ce s-a întâmplat în State până acum, iar asta spune multe despre naivitatea și încrederea pe care americanii o au în democrația lor;
mi se pare de-a dreptul penibil să mai fii un brand care pompează bani într-o mașinărie de propagandă precum X, în acest moment, după tot acest scandal care scoate la iveală numai mizerii;
credibilitatea lui Musk + platforma X sunt at an all time low, iar dacă în lumea asta ar exista dreptate, aceste două elemente ale ecuației ar trebui să pice în irelevanță;
ce a spus Musk? parafrazez: “este grație mie și a platformei X (prin extenso) că Trump a câștigat aceste alegeri, altfel democrații ar fi câștigat lejer” și vreți să vă spun ceva? pe asta o cred. puterea social media este mult prea mare, iar folosită la amplitudinea cu care republicanii s-au mișcat făcând uz de frici, alimentând manosfera, folosind economia distrusă de Biden și subiectele împotriva imigranților nu poate decât să dea câștig de cauză în alegeri libere; Musk a fost un demon pe steroizi din momentul când a ales să se implice în campania lui Trump, iar acum descoperă că politica nu-i pentru oricine…
Așadar, dragi prieteni, dacă Musk a cumpărat o platformă de social ca să creeze propagandă cu bună știință pentru un om clar nepregătit pentru postul de președinte al Americii, despre ceilalți owneri de internet ce să spunem? Despre Zucky? Despre ownerul Alphabet (Google)? Despre Bezos și Amazon?
Yea…
Ce-au constumat românii #peinterneți: 4-11 iunie
Ce s-a consumat, ce s-a produs, ce s-a viralizat pe neți în ultima săptămână? Chestiuni normale, veți vedea.
Pe Meta lucrurile stau destul de chill, cu aceleași keywords care predomină discursul public: vară, Rusalii și Sărbătoare, normal, Ucraina că mereu e în atenția noastră și Președintele României, ofc.
Ce înțelegem din asta? Meta este, predominant, prin boți și oameni reali, un spațiu al grijilor suveraniste și creștinopate. Ăsta e discursul dominant.
România a jucat în calificările de mondial și a pierdut, dar a și câștigat. Avem bacalaureatul care se întâmplă zilele astea, deci important. Lupta AI se intensifică, iar Ion Iliescu a fost internat de urgență. Rămân la impresia că ce vedem la TV, se propagă și-n Google.
Nimic nou și pe TikTok, unde bacalaureatul, finala Nations League, Rusaliile au fost la activ. Mă rog, toți știm că tendințele TikTok nu sunt cele dictate de hashtags, dar e funny, ngl. Comparați lebubu cu portugal și veți vedea de ce.
Finalmente, YouTube e o zonă clasică. Marilu e în continuare trending și e înconjurată de muzică de diferite genuri.
Bula lipsită de amenințări
Nu știu dacă-i bine că scriu abia aici despre chestia asta, undeva în antetul acestui newsletter, dar pun pe baza faptului că nu sunt un expert în cybersecurity, ci doar știu social media. Ceea ce m-a și făcut să observ o uriașă discrepanță între ce discută bula mea și ce se întâmplă de partea cealaltă.
Bună dimineața, suntem în 2025, alegerile au trecut, dar în acest moment există două Românii. Și-n offline, și-n online. Iar aceste două falii sunt mai scindate ca niciodată. De fapt, sunt într-atât de scindate, încât până și subiectele care se dezbat între cele două bule sunt complet paralele.
Dacă în bula asta, din care fac și eu parte, care din progresistă a devenit pro-europeană se discută foarte mult despre cine va constitui noul guvern, dacă Nicușor se va ține de cuvânt, ce taxe ne așteaptă și ce facem cu deficitul, în bula cealaltă niște fake news-uri absolut grosolane umblă și nimeni nu face nimic.
Ba mai mult decât atât, pare că nici știrile nu sunt prea interesate de asta. Dacă dăm un search pe Google, le vom găsi, dar sunt articole organice care n-au fost împinse în mod special. Pro TV cred că a avut o secțiune de 30 de secunde dedicată știrii ăsteia, în timp ce BiziDay a dat niște alerte în vreo 3 rânduri.
Prieteni, oamenii din diaspora primesc SCRISORI ACASĂ (acasă fiind acolo unde stau ei în diaspora, deci niște chestiuni ce țin de date personale care-s waaay above GDPR law) în care sunt chemați la oaste. Da, ați citit bine. În anul 2025, cineva a fabricat niște scrisori, cu antetul MApN ca să pară cât mai original și a trimis la mii de români aflați în străinătate ca să-i cheme la înrolare, că se închid granițele și începe războiul.
Chestia asta nu-i nici de glumit, nu-i nici de ignorat. TikTokul bulei suveraniste arată groaznic. Mai panicardă ca niciodată. În ciuda anunțurilor făcute de MApN, pare că TikTok nu se autosesizează decât la cererea statului să mai dea niște clipuri jos. Dacă în momentul ăsta, spațiul media tradițional dedicat actualității se discută numai despre deficit, pe internet oamenii sunt de-a dreptul speriați că intrăm în război.
Din punctul ăsta de vedere, oricât de absurd ar părea, având în vedere cât de scindată e societatea, ăsta ar fi genul de moment când Președintele țării ar trebui să iasă cu un comunicat de presă sau ceva oficial, chiar un mic discurs video în social media, prin care să explice românilor de peste hotare că sunt ținta unor atentate ale acestui război hibrid ce se poartă la nivel global.
În paralel, trebuie neapărat pornită o anchetă privind datele personale ale românilor. Prima dată a fost George Simion, care și-a făcut campanie în căsuțele poștale ale anumitor români. De unde avea adresele? Iar acum, românii din diaspora sunt ținta unei altfel de comunicări, din nou, de unde sunt luate aceste date?
Statul pare mai nepregătit ca niciodată să se confrunte că această tipologie de război. Și nu numai că pare nepregătit să se confrunte cu asta, dar nici să comunice la amplitudinea necesare nu pare să fie capabil.
Targetarea a devenit atât de bună, încât în bula mea nici măcar nu se discută despre asta. Noroc cu notificările aplicației BiziDay că am putut și eu să fac un deep dive ca să văd ce se întâmplă. Altfel, suntem bula lipsită de amenințări.
Un Reel absolut relevant
⚙️ UTILE & RECENTE
👉 FACEBOOK, INSTAGRAM & THREADS, WHATSUPP:
Meta a lansat un studiu masiv dedicat generației Z bazat pe tendințe de consum la nivel de conținut și online din care înțelegem:
Discuția la nivel de conținut se face în interior chatului, fie el group chat sau private chat, niciodată public unless its necessary;
La nivel de shopping, socialul activează mai mult ca inspirație pentru ei, nu un direct shopping channel - în sensul în care văd ceva pe IG, îi dau un bookmark și văd ei mai târziu, după ce traversează întreg procesul de gândire, dacă merită achiziționat sau nu, iar asta poate dura luni întregi;
Totul este curatoriat până la Dumnezeu, în sensul în care zic ei, au mare grijă la ce se uită și după ce fel de topicuri alerg, dar asta e cu dus și întors;
Ad-uri automatizate total cu AI - asta țintește Meta pentru anul viitor;
Tot la categoria AI, Meta plănuiește să înlocuiască oamenii cu roboți AI care să catalogheze problemele de privacy și riscuri societale;
👉 TIKTOK
S-a vorbit la conferința TikTok World, a cincea deja, despre noi tools de promovare pe platformă, iar ce a ieșit în evidență a fost TikTok One Insight Spotlight, un tool prin care advertiserii pot venea tendințe emergente live în platformă;
După Spotify for Artists, iată că avem și TikTok for Artists, o platformă dedicată artiștilor unde pot vedea felul în care le performează cântecele și se răspândesc în TikTok;
Se pare că avem un nou feature pe TikTok prin care putem administra topicurile de interes la nivel de feed, astfel încât să primim mai mult din ce ne dorim și mai puțin din ceea ce e irelevant pentru noi;
Se pare că ad-urile de brand recall funcționează mai bine prin video, decât static images, ceea ce nu aduce altceva decât vești proaste bugetului de brand pe ad spent;
13 sfaturi de la platformă despre cum să faci b2b video content;
Ce înseamnă să lucrezi cu b2b content creators? Un mare guide chiar aici;
👉 ALTELE
Șapte tendințe care definesc tot mai tare ceea ce este social media astăzi și sunt de acord cu majoritatea din ce a scris Andy Lambert;
Despre cum AI-ul pătrunde tot mai tare în viețile noastre personale, cu date cu tot, de la The Hustle;
Masculinitatea sănătoasă de la doi oameni de excepție: Martin Scorseze și Robert de Niro;
Summer Trend Report de la Pinterest, dacă vă interesează (e cu date despre Gen Z și nu numai);
Un interviu cu Mihnea Măruță despre problemele și efectele pe care le-au avut rețelele sociale asupra generației Z și cu ce ne confruntăm acum;
Acest newsletter conține typos. Și e foarte ok că-i așa.
Ți s-a părut util? Bagă un share:
AI nu va vindeca singurătatea, o va amplifica. Vă imaginați un viitor unde interacțiunile umane devin opționale? Asta nu e progres, e capitulare. Zuckerberg vrea să ne vândă iluzia conexiunii fără costul vulnerabilității.