Hey net surfer, thanks for being here!
#peinterneti mai exist și pe Instagram & Threads. Dar și pe LinkedIn sau TikTok.
Care-i faza cu teoria internetului mort?
Se spune că o conspirație rămâne o conspirație până la proba contrarie. Este și cazul teoriei internetului mort, despre care sunt sigur că ați mai auzit, iar dacă nu, îmi face deosebită plăcere să vorbesc despre ceva extrem de sinistru aici, #peinterneti.
Bun.
Ce este teoria internetului mort?
Internetul sau ză world wide web a fost, inițial, făcut de oameni pentru oameni. Ca să fim mai conectați unii cu alții, iar în vortexul evoluției informaționale, viteza cu care internetul a contribuit la răspândirea oricărui cuvânt a fost imensă.
Prima dată când s-a discutat despre o “moarte” a internetului a fost pe forumurile de Reddit undeva prin 2016 sau 2017. Ideea e că, atunci când a fost formulată această teorie, internetul era în continuare, în proporție bine sărită de 50%, folosit de oameni în dialog cu alți oameni.
Teoria internetului mort discută despre un internet al cărui conținut și activitate este, în proporție de peste 50% atribuită boților sau AI agents (cum vreți voi să le spuneți). Conturile de social, conținutul pe care îl citim, inclusiv interacțiunile pe care le vedem aparțin unor boți AI, nicidecum oamenilor.
Mai departe, teoria spune că acești boți sunt folosiți sau pot fi activați de actori statali pentru a conduce o agendă anume sau instaura diferite schimbări politice. Most of them boți sunt asociați cu state autocrate care doresc șă-și extindă viziunile politice.
Păi, și unde-i conspirația?
Tot ce am scris până aici, dacă ești un internet explorer avid și cântărești evenimentele din ultimii ani, vei spune că nu-i nicio conspirație. Și, parțial, putem spune că așa este.
De ce doar parțial?
Vedeți voi, nu vreau să fiu avocatul diavolului, însă până nu avem niște date concrete cu dovezi precise despre atacurile, par egzample, pe care Rusia le-a făcut asupra României și a altor state, nu putem vorbi decât de o conspirație. Sau, de cel mult speculație.
Acu’, dacă ne uităm la majoritatea conturilor de boți, putem să îi legăm lejer de anumite State. Dar nu există nicio filmare sau dovadă precisă, cu pinpoint accuracy care să îndrepte mișcarea asta către un Stat anume. De regulă, fermele de boți știm unde se află, dar nu cred că vom ști vreodată cine le solicită anumite task-uri.
Adevărul e că sunt multe State care folosesc boți ca să-și propage anumite mesaje. Propaganda este mult mai accentuată acum grație inteligenței artificiale care are capacitatea să construiască un anume tip de conținut pe rețelele sociale și nu numai.
De altfel, singura parte conspiraționistă, care nici asta nu-i întrutotul învăluită de ceață e partea cu statele care încearcă să facă propagandă cu ajutorul lor, că nu-i dovedit, dar altfel, activitatea de pe internet este în acest moment a boților.
Peste 50% din ce vedeți la nivel de conținut pe interneți aparține unor agenți AI.
16% din conturile care făceau propagandă anti-Nicușor Dan la prezidențiale NU ERAU OAMENI REALI. Ci boți. Conform analizei ăsteia.
& scene
Prin urmare, e lesne de înțeles că nu mai putem vorbi neapărat despre o teorie a conspirației, așa cum circula ea prin 2016-2017. Realitatea s-a schimbat foarte mult, iar astăzi putem întrezări conturi cu sute de mii de urmăritori care produc AI slop în schimbul unor bani cinstiți de la Meta.
De ce se întâmplă asta? To farm engagement. Până la urmă, asta-i de fapt activitatea pe care boții o fac, mai ales prin engagement la conținut creat de alți boți. Plus că, platformele sociale (în special Facebook) monetizează sursele de conținut care produc engagement și țin oamenii în platformă. Cele mai mari ferme de boți se află astăzi în India, Pakistan, Mongolia și.. Rusia.
Dincolo de asta, boții sunt cei care l-au ridicat pe Călin Georgescu atât de mult în fața românilor, fără ca cineva să fi auzit în prealabil de el.
Boții interacționează la conținut creat pe anumite conturi pentru a păcăli algoritmul și a crea sentimentul de credibilitate în respectivul cont și conținut. Dacă o postare are zeci de mii de reacții și mii de comentarii, automat i se oferă legitimitate. Iar cum digital literacy-ul este la pământ, e foarte greu ca un om să discearnă dacă un comentariu aparține unui om sau unui bot. Mai ales că, toată tehnologia asta a devenit din ce în ce mai greu de identificat.
Semnătura boților?
Poate cea mai evidentă formă de conținut pe care o vedem de la boți sunt imaginile prelucrate cu AI care n-au nicio logică cu realitatea, dar creează o conversație în jurul lor. Cel mai bun exemplu?
Of course, it gotta be shrimp Jesus. Seria de imagini care au făcut înconjurul planetei și au o creat o isterie iconografică în jurul lor.
Mai departe, toți caii ăia făcuți din pâine și, în general, mai tot AI slopul creat pe net aparțin boților care farmează engagement și ridică frecvențe de conținut în schimbul banilor de la platformele sociale.
In a way, internetul a murit.
Întrebarea este: ce vom face când conținutul pe care-l consumăm pe net nu va mai fi deloc uman? Ce vor face rețelele de socializare când vor avea numai boți?
Cum se vor proteja statele de acest tip de război informațional? C-o să devină din ce în ce mai bun.
Dar ce vor face brandurile, care astăzi plătesc bani pentru advertising pe social media fără să știe dacă engagementul produs de ads e de la boți sau oameni?
Iar aici reiterez că cea mai bună soluție e ca brandurile, ușor, ușor, să-și facă propriile spații dedicate comunității. Pentru că nu peste mult timp, platformele de social vor deveni nefrecventabile.
Soluții există, dar au picat. Una dintre ele era cerința lui Elon Musk pentru ca utilizatorii umani să plătească 1$ pentru acces la X, deoarece boții au devenit atât de softisticați încât trec lejer peste captcha-ul de anti-bot. Oamenii n-au vrut. Mă rog, pentru X e evident de ce…
Overall, ideea este că trebuie să urmărim cu un ochi critic tot ce mișcă pe internet. Să verificăm, uneori chiar AI vs. AI dacă o formă de conținut este veridică sau nu. Internetul s-a transformat și nu știm, astăzi, dacă să spunem că-n bine sau în rău. Asta vom putea discuta peste niște ani.
Do you want a deep dive? Here’s an article & a video.
Vrei să susții #peinterneti?
Mno uite aici afacere: pentru doar 5$ / lună sau 50$ / an obții acces total la #peinterneti: asta înseamnă arhiva tuturor edițiilor, dar și edițiile periodice de luni care conțin informații updated despre internetul românesc și nu numai.
Of course you can also choose the free version, no worries. Thank you very much!
4 subiecte și popularitatea lor pe platformele de social
Săptămâna trecută am avut parte de o serie de evenimente extrem de nefericite, care au acaparat discursul din online. Pe lista de subiecte, în ordinea apariției lor last week am avut:
inundațiile din România, cu precădere din Harghita și Covasna;
inundarea Salinei Praid și posibilul ei colaps, cu focus pe weekend când a fost și Nicușor Dan acolo;
de miercuri seara cu un vârf de audiență în ziua de vineri a fost scandalul dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu;
totul a culminat în seara de sâmbătă, când fosta concurentă de la Insula Iubirii, Teodora Marcu, a fost împușcată mortal în cartierul Cosmopolis de fostul ei iubit (nu cel cu care s-a prezentat la emisiune);
Ce m-a interesat pe mine a fost să văd în ce bula s-a discutat ce anume, care topic a primat și în câte feluri s-a propagat. De ce? Pentru că toate sunt niște subiecte extrem de sensibile, pe care platformele le adoră să le împingă la lumină.
Sunt genul de subiecte care, în gravitatea lor, conțin triggere emoționale ce mai departe stârnesc engagements. Și, dacă nu știați, astea sunt subiectele din care platformele de social se hrănesc.
Prin urmare…
Inundațiile
Inundațiile din România au fost primele care au deschis balul. Subiectul a fost plimbat cel mai des pe Facebook de către publicațiile tradiționale de media.
Pe TikTok, subiectul a atins 3,7M de views de-a lungul săptămânii, în timp ce pe Facebook datorită mențiunilor de la publicațiile media, bula s-a extins la mai mult de 6M views.
Salina Praid
Un subiect prea puțin discutat pe TikTok, dar intens discutat pe Facebook. Bula s-a extins destul de bine grație jurnaliștilor de la marile publicații, dar și a prezenței lui Nicușor Dan. Undeva la 12M views a adunat Salina Praid în discuții pe Facebook + 820k pe TikTok conform Exolyt.
N-am văzut prea multe interacțiuni sau mențiuni pe Instagram / Threads. În schimb, ce se poate vedea și din Trends e că are cea mai lungă durată de viață overall.
Scandalul dintre Marilu și Iustin
Scandalul dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu a reușit să adune peste 337 de postări dedicate pe TikTok (asta pe 1 iunie seara) și undeva la peste 3M de views numai pe această platformă. Pe YouTube, clipul lui Marilu a fost trending pentru mai bine de 3 zile, ajungând la peste 1.5M de views.
Dacă mai pun la socoteală și restul de clipuri create de alți streamers care i-au discutat cazul, a good guess would be that subiectul a trecut bine de 10M de impresii. Pun aici la socoteală și Instagramul, unde s-au generat știri și s-au activat și alți influencers cu un following mare (precum Aluziva).
De menționat că-n bula mea, pe Facebook, n-am întâlnit nici măcar o dată menționat acest scandal. În schimb, a rupt pe TikTok, Instagram și YouTube.
Teodora Marcu
Tragicul eveniment al Teodorei Marcu, mamă a unui copil de 3 ani și însărcinată în 24 de săptămâni care a fost împușcată mortal în cartierul Cosmopolis de un idiot a acaparat absolut toate feed-urile în seara zilei de sâmbătă.
Atât în Google Trends, unde volumul de căutări despre ea și caz a depășit 100k from all over the country, la Facebook, Instagram și TikTok toate au fost overwhelmed. Cazul a fost șocant prin felul în care s-a întâmplat, in broad daylight, într-un cartier al capitalei. Acesta a fost și picătura care a umplut paharul, fapt ce a dus la un protest anti-femicid în București unde au participat aproximativ 5000 de persoane, conform Mediafax.
Pe TikTok subiectul s-a dus la peste 4,5M de views pe 1 iunie.
Pe YouTube, în afară de știrile de la publicațiile media nu am avut prea multă activitate.
Concluzie
Tragem linie și putem concluziona următoarele: interesele nation-wide de-o anume gravitate se vor afla întotdeauna pe Facebook grație numărului mare de utilizatori. TikTok va fi a doua platformă de interes, în strânsă legătură cu Instagram prin share-ul masiv de age target activ (18-24, 25-34) mult mai conectați la pop culture.
YouTube rămâne un spațiu al vloggerilor și streamerilor + publicațiile media tradiționale care-și urcă acolo știrile zilei sau producțiile proprii.
Cam așa ^ văd eu distribuția marilor bule de comunicare nu numai în acest caz, ci în general, cu mențiunea că între Facebook și TikTok se pot inversa rolurile de propagator. De exemplu, Georgescu a pocnit pe TikTok și a ajuns conversațional în Facebook.
Dar, overall, mai întâi va fi Facebook ca agoră centrală, TikTok ca propagator video & culture creator, iar Instagram e o anexă care vine, la rândul ei, cu o altă anexă intitulată Threads.
YouTube are locul lui special prin simplul fapt că el nu poate fi un propagator neapărat, cât mai degrabă e based on reaction. Cazul Marilu, de exemplu, unde doar pe TikTok din teasing s-a ajuns la o bulă de comunicare de 2M de views, clipul principal ajungând la 1,5M abia după 2 zile de la publicare. E un loc reactiv, dar și gândit pentru in-depth analysis.
Ce-au mai consumat românii #peinterneți, 29 mai - 4 iunie
Ce s-a vorbit și consumat #peinterneți în ultima săptămână? Let’s dive in.
Pe Google lucrurile au fost acaparate de cazul Teodorei Marcu, unde unde de șoc se resimte și astăzi inclusiv în online. Finala UEFA Champions League, niște fotbal de baraj, alegerile din Polonia au fost subiecte intens discutate în volume.
Lol, TikTok decided that this week will take a step back. Nu știu ce a vrut sau nu a vrut TikTok să arate cu aceste hashtags fără niciun fel de noimă. Nu cred că brusc ne-au apucat fibrilațiile economice, așa că pur și simplu nu cred că dă din casă adevărul.
Hot topics pe Facebook și Instagram sunt acestea. Ziua Copilului, faptul c-a venit vara, Ucraina și ploile. Bine, astea sunt cuvinte extrase din majoritatea postărilor, cele mai des întâlnite mențiuni.
Pe YouTube avem povestea lui Marilu, avem serie nouă de la Selly, piesă nouă de la Delia, Bogdan BLP și MGL. Nu avem mențiuni speciale în afară de Marilu, care e trending big time de peste 5 zile.
Oglinda ironică a civilizației într-un TikTok făcut cu VEO 3 (AI)
Jet2 Holiday sau protest anti-capitalist?
Dacă există un loc pe lumea asta unde protestele anti-capitaliste sau fasciste sau la viața de zi cu zi au prins amploare, acela e TikTok. De la italian AI slop, cu balerina capuccina și până până la acest Jet2 Holiday theme song, lucrurile au luat o amploare creativă incredibilă.
Ce este Jet2 Holidays
Jet2 Holidays a pornit ca un trend pe TikTok grație theme song-ului foarte funky care urmează piesa Jess Glynne Hold My Hand din reclama platformei. Jet2Holidays este o agenție de turism care se ocupă cu mai tot ce înseamnă pachete de vacanță. Pe românește, e ca și cum Karpaten să zicem c-ar da lovitura cu o reclamă ce ar deveni virală și preluată în TikTok ca meme source.
Cred că prima dată când mi-a intrat în feed a fost cu diferiți oameni care încercau să mimeze voice overul în diferite locuri penibile:
Enable 3rd party cookies or use another browser
It got dark quick
Nu știu dacă am fost martorul vreunui trend de TikTok care să nu devină nihilistic at some point. E și cazul acestuia, unde theme song-ul ăsta a început să fie aplicat pe diferite situații extrem de neplăcute.
Mai țineți minte avionul ăla de la Delta Airlines din America care a aterizat cu susu-n jos? Well…
Enable 3rd party cookies or use another browser
Ideea e că totul a devenit o satiră neagră asupra turismului de proastă calitate și în general a calității vieții reduse. Un fel de “darling hold my hand” while I die from some shit sau viața se cufundă în jurul meu. E doar un alt trend care pleacă dintr-o ironie simplă și ajunge să aibă implicații mult mai adânci.
So yeah, cam asta-i faza și cu trendul ăsta. Toate execuțiile aici.
⚙️ UTILE & RECENTE
👉 FACEBOOK, INSTAGRAM & THREADS, WHATSUPP:
Pentru cei care vor să facă livestream pe Facebook, au fost adăugate funcționalități noi;
E cineva care folosește Notes? Dacă da, poți să faci sharing pe Facebook în mod public;
Meta se laudă că a redus greșelile de moderare cu 50%, iar spike-ul de violență și abuz pe platformă n-a crescut decât cu foarte puțin de când au renunțat la third party moderators, but as we all know ăsta e doar începutul;
De acum poți încărca fotografii 3:4 ratio pe Instagram direct;
Au pus buton de Trial Reels direct în dashboard, să fie mai ușor de accesat;
👉 YOUTUBE
Avem format nou de ad, split-screen ad pentru livestreams;
👉 TIKTOK
FINALMENTE, avem link sticker pentru Stories ca la Instagram;
Oricine poate să facă live pe TikTok, nu-ți trebuie decât 600 de followers;
Nu mai poți să pui link către propriul website / blog din profilul de LinkedIn dacă nu ai Premium;
S-au mai adăugat niște chestii noi pentru Analytics în ceea ce privește profilul;
👉 ALTELE
Despre cum încearcă MAGA să modifice legea siguranței copiilor online prin cenzură și control total;
Banca Transilvania și Mastercard devin primul sponsor român al echipei de Formula 1, McLaren, ce-i drept doar pentru Grand Prixul de la Hungaroring;
O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich a condus un experiment pe bază de boți, în cadrul Reddit, prin care a încercat să persuadeze opiniile diferitor persoane în legătură cu anumite subiecte din threadurile platformei și, aparent, le-a ieșit pentru că nu au anunțat pe nimeni;
Rezultatele un vor fi publicate niciodată, ceea ce spune multe, iar Reddit va da universitatea în judecată pentru misconduct;
Thanks a lot for reading și te aștept next week la palavre.
Ți s-a părut util? Bagă un share: