Când ți-e prea bine ca să fie bine
Ce faci când ai o criză de imagine când ți-e lumea mai dragă?
Hey net surfer, thanks for being here!
#peinterneti mai exist și pe Instagram & Threads. Dar și pe LinkedIn sau TikTok.
Când problema te găsește în cel mai dulce moment
Nu-mi propuneam, vă spun sincer, să public săptămâna asta ediția de joi #peinterneți. Mostly because I had nothing important to say. Sunt obosit după toată agitația asta politică din ultimele 6-7 luni. Parcă și internetul a obosit de la atâta ură și memăraie. Din zona de social media, în afara momentului TikTok, care pare să nu moară în State și a lansării Edits de la Instagram, nimic notabil nu s-a mișcat.
Suntem într-un sort of stand by înghețați cu toții de jocurile politice locale și globale. Cred că 2025 este anul în care politica vrea să demonstreze, cu tot prețul, că e peste tot. Și-n pat cu noi, și la job, și pe stradă, oriunde. Vrea neapărat să fie totul despre ea. Ceea ce poate fi bine la educație politică pentru noi toți, dar foarte rău la oboseală psihică.
Either way, nu ăsta e subiectul nostru, ci o regretabilă întâmplare din sfera de comunicare pe care o consider o lecție bună pentru noi toți.
Dacă există oameni pe aici care abia acum au sosit, vă spun bun venit. Sunt Adi. Lucrez în publicitate de peste 11 ani, iar de curând am ieșit din Digital PR, fiind head of department la una din cele mai prestigioase agenții de PR din țară, Golin. Separat asta, sunt un mare fan al fotbalului. Susțin echipa locală, F.C. Argeș, de mic copil. Am crescut lângă stadion, am fugit de acasă ca să merg la meciuri și am fost inclusiv junior la club pentru o bună parte a copilăriei mele.
Prin urmare, e lesne de înțeles care-i subiectul: cum a ajuns F.C. Argeș, când îi era lumea mai dragă, într-o criză de imagine?
Context: F.C.Argeș tocmai a câștigat un trofeu după o pauză de 8 ani, ultimul fiind Liga a III-a, pe care au câștigat-o în sezonul 2016-2017, dacă Wikipedia și memoria nu mă trădează. Felul în care l-a câștigat? Cu multă trudă, organizare tactică, disciplină și motivație inclusiv după momentul promovării matematice în prima ligă. Și asta-i foarte important, deoarece obiectivul fusese deja atins, dar ei au tras. Și au făcut-o în așa fel încât au recuperat un ecart mare de puncte ca să termine pe primul loc.
Prin urmare, sărbătoare. Toată lumea încântată, suporterii over the moon, performanța fiind excepțională. Pe scurt, un moment bun, pozitiv, în care pe limbajul nostru, al ăstora din marcomm, s-a generat mult brand sentiment pe pozitiv, mult brand love: din comentarii, interacțiuni, urmăritori noi în social, poate niște extra merch vândut pe conversie etc.
Bașca, au mai făcut și curat după ei în urma ultimului meci care, nu întâmplător, a fost la Miercurea-Ciuc, unde populația este majoritar maghiară. Și nu numai asta, dar au lăsat și un mesaj de mulțumire:
Bonus points la capitolul imagine pentru club. Btw, băieții care se ocupă de comunicarea clubului se întâmplă să-i cunosc și sunt oameni cât se poate de profesioniști. Mai toate acțiunile din social, legate la nivel de comunicare cu IRL-ul vin de la ei.
Și-acum vine criza de imagine: pe drum spre Pitești, în autocar, un jucător al echipei a dat drumul la un live pe TikTok. În respectivul live apar, bineînțeles, și câțiva colegi, iar de acolo a shit storm hits the brand. Se scandează pro-Simion, se jignește, pe față, electoratul lui Nicușor Dan, iar scenele continuă minute bune.
Mai mult decât atât, partea amuzantă e că în Pitești, forța economică principală a județului Argeș, populația a votat cu Nicușor Dan. Iar cum primăria a oferit numai sezonul ăsta 2,7M de euro bani publici către club, se poate spune că jucătorii și-au jignit proprii finanțatori. Nu numai fani.
De aici au apărut articole în presă. S-a vorbit la TV. S-a vorbit la radio. Au curs comentarii și postări pe social media în care clubul a fost blamat, i s-a urat “retrogradare ușoară” deși ei abia au promovat. Apele s-au despărțit right there, pe pagina clubului. Tot sentimentul pozitiv s-a dus pe apa sâmbetei.
Practic, tot efortul de comunicare al succesului, tot efortul mental și fizic depus de jucători de-a lungul sezonului s-au șters într-o secundă. Și, cu părere de rău față de niște oameni pe care-i cunosc și lucrează la acest club, și sunt educați și depun eforturi serioase pentru a-i oferi o imagine europeană, cu așa ceva nu se stă la discuții. Când fascismul îți bate la ușă, sub mesaje iluzorii care n-au logică, care nu spun nimic, nu stai tată la discuții. Astea trebuie pedepsite.
Înțeleg, într-o poziție oficială a clubului, că vor exista sancțiuni asupra jucătorilor implicați în acel live de pe TikTok. Dar eu aș face mai mult de atât: un media training uriaș cu toți jucătorii și reprezentanții clubului.
Adică, în pre-sezon aș lua la media training fiecare reprezentant. Ce face un media training? E fix ce-i spune și denumirea: un training pentru persoanele care știu că vor avea interacțiuni cu presa sau trusturile multimedia. E o pregătire individuală care să ofere, overall, o imagine colectivă curată și educată a clubului, dar și a reprezentantului care vine în fața camerei. Și cum, de-a lungul unui sezon, sunt foarte multe interviuri și poziții cerute de presă din partea jucătorilor, a reprezentanților oficiali, nu strică o astfel de pregătire.
Eu nu cred că există, la nivel de fotbal românesc, mai mult de 1-2 cluburi care fac media training cu oamenii din interior. Fiindcă dacă ar exista așa ceva, cu siguranță am avea interviuri și intervenții mult mai bune în presă din partea acestora. Plus, s-ar evita situații de criză precum cea de mai sus.
Ce a pățit F.C.Argeș este un exemplu perfect de ce media trainingul este atât de necesar în ziua de azi. Pentru că, iar asta nu am specificat mai sus, nu mai e vorba doar de presă, ci și de social media și de felul cum te prezinți. Cât timp ești o persoană publică și ai un număr mare de urmăritori, cu siguranță ai nevoie de o astfel de pregătire.
Plus, permiteți-mi să mai dau un exemplu de când n-ai educație, cu un media training poți s-o păcălești: e chiar favoritul jucătorilor respectivi - George Simion. Așadar, faceți bine să folosiți acest tool atât de important.
Abia aștept să văd Argeșul înapoi în Superligă și să văd comunicarea de aici înainte a clubului. Am primit garanții că se vor face progrese. Le urez succes!
Vrei să susții #peinterneti?
Mno uite aici afacere: pentru doar 5$ / lună sau 50$ / an obții acces total la #peinterneti: asta înseamnă arhiva tuturor edițiilor, dar și edițiile periodice de luni care conțin informații updated despre internetul românesc și nu numai.
Of course you can also choose the free version, no worries. Thank you very much!
Ce-au consumat românii #peinterneți: 14-21 mai
Suntem post alegeri și tare sunt curios să văd cum s-au desfășurat lucrurile pe internetul românesc în ultima săptămână. Nu?
Știți despre acum că hashtagurile cu TikTok nu sunt ceea ce pare, dar mna, de data asta pare să aibă o oarecare legătură cu realitatea. În ce sens? Avem faza cu GoRider și incidentul din parcare, avem bătaie unde cred că tot despre asta e vorba, Nicușor președinte știm foarte bine, iar Eurovision a avut loc în weekend. Restul sunt resturi.
Epocala piesă recunoscută inclusiv de Mircea Cărtărescu, mă refer la piesa din top semnată de Dani Mocanu a fost top în trending pe YouTube. Restul sunt manele. De remarcat e live-ul Antena3 din noaptea alegerilor, care a rupt YouTube-ul. Mă așteptam sincer să văd Micutzu, să văd Euronews, but ok.
Alegerile au ținut topul în tendințele Google. Faptul că am avut sărăbtoare ieri pare să fi fost, again, la mare căutare. Avem fotbal, ofc, relația dubioasă între euro și leu și din nou fotbal.
Pare să fie ce a interesat pe români, online, în ultima săptămână. Curios că, nefiind participanți la Eurovision, pe Google am fost absenți din interesul ăsta.
We lost a good one
Unul dintre creatorii mei favoriți de pe YouTube pentru când vreau să adorm liniștit sau să învăț să supraviețuiesc în sălbăticie a decis să ia un hiatus.
E vorba de The Outdoor Boys. Omul nostru a făcut YouTube din 2015, iar acum, la 10 ani distanță, nu mai puțin de 15,4 milioane de abonați și o medie de 7-10 milioane de views / clip a decis să facă un pas în spate.
Motivul e cât se poate de serios pentru un creator de conținut: frica succesului. Pentru că nu trebuie să-ți fie frică doar de eșec, există o frică și de când ți-e prea bine. Cel mai bine e explicat în clipul de mai jos, despre teama de succes și cum poate el să modifice dinamica unei familii, a unor copii în plină creștere și a unui tată care nu asta și-a propus când a plecat la drum.
Cum să faci promo pe vot în mod inteligent
Nu vreau să fiu ăla care face self promo aiurea, dar dacă tot suntem aici și n-am văzut să se întâmple chestia asta atât de basic în comunicarea altor branduri, o dau eu.
Neversea a avut o comunicare super bună în săptămâna premergătoare turului 2 pentru alegerile prezidențiale. În timp ce multe branduri au mers pe clasicul “votul tău contează”, unele mai evident pro-europene decât altele sau invers, Neversea a mers pe ceva și mai simplu de atât: alegerile pe care le faci la festival.
Pentru că înainte să mergi la fest trebuie să te decizi cu ce te încalți, cu ce te îmbraci. Când ajungi la fest, același lucru: dacă ai doi artiști care împart același slot orar, la cine te duci? Cum te împarți?
Insightul? Alegeri faci în fiecare zi. Doar că unele sunt pentru o zi, pentru un moment. Altele sunt pentru următorii 5 ani de aici. Așa că hai la vot.
Ție ce branduri ți-au atras atenția cu comunicarea lor de awareness pe vot? Bagă în comentarii pe Substack.
Deci, ce sunt neforii? Stai, există și altushka????
Recunosc că am îmbătrânit și mi-e din ce în ce mai greu să țin pasul cu tendințele. M-a lovit și pe mine faza asta cu old money vs. nefor sau niefor și vine din Republica Moldova. Frații moldoveni nu-s la prima abatere de genul ăsta, când lovesc puternic pe tendințe de TikTok, știu cum merg lucrurile.
De intrat în feeds au intrat prin tipicele interviuri stradale, vox populi, de la ei. Întrebarea? Simplă: ce urăști, neforii sau old money? Dar, ca să nu exagerez, am găsit-o în multe clipuri și pe pozitiv, cu ce-ți place mai mult.
Finalmente, am dat peste un clip care explică destul de clar ce-i aia un nefor, dar twistul e la final, când există un apelativ feminin pentru nefor, care aparent e doar la masculin… God, I’m old…
Enable 3rd party cookies or use another browser
Un status puternic
⚙️ UTILE & RECENTE
👉 FACEBOOK, INSTAGRAM & THREADS, WHATSUPP:
Sfaturi de abordare strategică la nivel de poziționare pe Instagram de la șeful platformei, Mosseri;
Ce faci când Meta îți șterge / blochează contul de Ads? Uite aici un ghid actualizat pentru 2025;
Despre repurposing content, care-i noua metodă de comunicare în social media: reciclează ceva ce-a mers că nu strică, iar aici e cu focus pe Instagram;
Grupurile de crimă organizată au găsit un nou spațiu de joacă: Facebook și Instagram, care suferă acum o epidemie de scams produse cu AI în fața căreia Meta nu face nimic;
S-au mai adăugat lucruri noi în aplicația de Edits pe videos de la Instagram;
Dacă vă este de interes, aflați că most of the pages on Facebook pot acum să facă collab posts, atât brands cu brands, cât și brands cu creators. Bucurie;
👉 YOUTUBE
YouTube a lansat YouTube Podcast Charts, dar momentan e doar disponibil pe datele din Statele Unite, soon însă va fi worldwide;
De acum există funcția de Playlist voting, unde oamenii pot vota ce le place mai mult din playlist ca să vadă / asculte acum, iar exemplul dat e pentru o petrecere, unde dacă nu știi ce muzică să bagi, faci un playlist cu de toate, dai share, iar oamenii invitați votează ce să asculte, în ce ordine;
Vești nasoale pentru angajații platformei: Microsoft face un nou val de restructurări, astfel că 600 de oameni își vor pierde jobul în cadrul LK;
👉 TIKTOK
Se anunță aici ceva de genul from static to motion cu TikTok Story Camera, iar băieții îi zic TikTok AI Alive, și e fix asta: face din imaginile statice, dinamice;
Ești fan booktok și vrei să faci și tu? Sau ești un autor? Ai acest guide de la TikTok fix pe asta;
Pentru grija noastră mentală, platforma lansează un guide de meditație și wind down care să te ajute să te deconectezi de la brain rot pe care tot ei au grijă să ți-l ofere;
Accesibilitatea crește pe TikTok cu un update la aplicație;
👉 ALTELE
Ești obsedat de social media? Atunci, șansele sunt mult mai mari să crezi în fake news;
Android face, din nou, un pas în fața Apple și scoate Android 16 cu AI Scam Filter, care să te protejeze de tot ce-i scam & spam venit via AI sau nu;
Se apropie momentul lansării Material 3 pe device-urile Android și arată mult mai expresiv, menit să provoace mai multă emoție când e folosit și personalizat;
Thanks a lot for reading și te aștept next week la palavre.
Ți s-a părut util? Bagă un share: