Vrei să $usții #peinterneti?
Poți da un like, un share sau să te abonezi cu 5$ / lună. Primești acces la toată arhiva newsletterului și resurse marcomm bi-lunare în articolul dedicat de luni.
Privim cu atenție și îngrijorare
Am luat o pauză săptămâna trecută. Nu era programată. N-am plecat pe nicăieri, așa cum o fac atunci când o ediție de #peinterneți nu apare. Am reușit să scriu nu mai puțin de 132 de ediții până în prezent. Mă uit acum în Substack și-mi dau seama că era final de 2022 atunci când am decis s-o iau pe acest drum.
Suntem în vara lui 2025. Să spun că s-au schimbat multe ar fi ca și cum n-aș spune nimic. Dar mă uit inclusiv la edițiile astea scrise și-mi dau seama ce shift puternic a avut loc. Și procesul nu s-a încheiat, ba din contră, e din ce în ce mai accentuat.
Am început să scriu newsletterul ăsta ca un pasionat de internet și publicitate. Că doar asta fac zi de zi. Pe parcurs, mi-am dat seama că acest newsletter should have a bigger purpose, dar nu mi-a ieșit. Am plecat pe un drum care se numește internet journalism, dar cum eu n-am nici jurnalismul la bază și am fost cândva blogger, n-avea cum să iasă top. Plus că asta îți cere și mai mult timp, pe care eu nu-l am.
Așa că am ajuns la acest fel de sistem hibrid, unde facem un mix între ce se discută pe net, ce se mai întâmplă prin lume și ce mai extragem din publicitate. Mai ales social media. Cu sfaturi, cu tools, cu case studies, cu știri, cu critică, cu ce are loc și sens.
Ce presupune o ediție ca asta?
Să scanezi foarte bine internetul. Să existe un timeline care să se lege pe tărâm românesc și global. Chestiunile astea se văd, dar necesită foarte mult research și efort. Dar mai ales atenție.
Spuneam, la început, că săptămâna trecută am luat o pauză. Motivul? Pentru prima dată în peste 30 de ani, dintre care vreo 20 stați pe net continuu, îmi dau seama că am obosit și că e din ce în ce mai greu să ții pasul cu ce se întâmplă. Și că the vibes are kinda… bad, nici măcar off.
Suntem într-o continuă stare de monitorizare a lucrurilor. Mă uitam la studiul ăsta de la americani care arăta că își verifică telefoanele de 96 de ori pe zi, în timp ce schimbă taskurile la 2,5 minute. Și asta nu-i vorba că ar fi rapid, dar e aiuritor. Suntem din ce în ce mai încărcați cu informație, la un nivel din ce în ce mai ridicat, sub o tensiune și amenințare constantă a ceva.
Ce vreau eu să remarc e cât de înclinat a devenit internetul la nivel de agendă în ultimele 12-16 luni. Dacă te uiți la bulele mari generatoare de comunicare, vom întrezări repede atât o înclinație puternică către un anumit tip de discurs, cu un anumit tip de sentiment, extras dintr-o anumită retorică politică.
I mean, the timeline is weird.
Hai să facem exercițiul ăsta împreună
For once, avem războiul de la granița țării noastre care nu se mai termină. E doar o sursă de incertitudine, atât socială cât și economică. Nu știi niciodată ce se va întâmpla mâine, iar războiul ăsta cu cât e mai aproape de tine, cu atât îți acaparează feedul și energia.
Pe lângă asta, să nu uităm și războiul hibrid pe care Rusia (dar atenție, fără dovezi clare) îl poartă cu UE, dar mai ales cu România. Notabil aici reprezintă faptul că internetul e plin de boți comandați să susțină un anumit discurs. Sau că românii din diaspora primesc acasă scrisori false din partea MApN de chemare la arme. Fapt ce a făcut instituția din urmă să iasă, finalmente, cu o comunicare mai clară chiar pe TikTok.
Cu impact la noi în țară, de ambele tabere, a fost și războiul dus de Israel în Gaza. Au fost inclusiv proteste în Piața Victoriei din București, iar atât Reddit, cât și comunități nișate din Discord discută subiectul intens.
Desigur, n-avem cum să ignorăm faptul că o droaie de analiști economici ne spun că țară e la un pas de incapacitate de plată. Ilie Bolojan, potențialul premier, ne transmite pe scurt că e groasă. Negocierile se tot lungesc, iar la ora la care scriu acest newsletter (până o să apară probabil vom avea o finalitate), Ilie Bolojan și președintele sunt certați pe creșterea TVA-ului. Așadar, totul e blocat.*
Au pornit protestele împotriva violenței la adresa femeilor și a femicidului, după ieșirea în spațiul public a unor evenimente grotești, cu femei omorâte în plină stradă de niște masculi subdezvoltați. Și pe principiul acestor masculi subdezvoltați, crește acum o piață întreagă intitulată “manosfera”. Cea din urmă a jucat un rol uriaș în alegerea lui Trump pentru al doilea mandat și vizează bărbații tineri, singuri, cu viziuni izolaționiste și egocentrice.
Pe o altă parte a globului, avem tweet-uri de genul ăsta în care un comandant de airliner surprinde momentul în care o serie de rachete balistice pleacă către Israel. Bineînțeles, asta-i doar una dintre fazele acestui război din Orientul Mijlociu (hei, doar nu credeți că n-aveam nevoie de încă unul, nu?), dar mai avem și saxofoniști surprinși în timp ce cântau cu rachete balistice pe deasupra capului, oameni din Yemen urmărind cu sufletul la gură ca la festival desfășurarea de forțe etc.
Of course, în Statele Unite există un alt șoc pentru restul lumii: ceea ce odinioară era un bastion al democrației, se prăbușește acum cu controale ilegale din partea celor de la U.S. Immigration and Customs Enforcement, unde sunt deportați inclusiv americani cu acte în regulă. Senatorii democrați sunt, mai nou, arestați sau împușcați în cap, în acte de violență politică cu adresă exactă.
Oh, și ca să nu uit, faza asta cu Președintele Americii care vorbește despre bombe nucleare cu echipa de fotbal Juventus Torino în spatele lui.
I mean, do you see where this is going? Cause I definitely not. Bineînțeles, sunt explicații la bază pe care le-au dat oameni mult mai deștepți ca mine. Faptul că suntem hiperconectați, că internetul acum acoperă aproape tot globul și oricine poate să transmită un clip dureros care să facă înconjurul planetei in a matter of seconds ne pune pe tavă toate evenimentele deodată.
Suntem hiperstimulați cu tot felul de informații, dar algoritmii acum dictează ceea ce se discută cel mai intens. Iar aici vine analiza de sentiment: it is mostly negative. Că spuneam mai sus că sunt niște factori. Ei bine, la nivel de sentiment totul e doomed. Sau așa e prezentat.
Poate un articol extrem de bun pe care l-am citit în ultimele 2 săptămâni e cel de la The Atlantic, intitulat foarte fatidic I’m Running Out of Ways to Explain How Bad This Is. De unde mi s-a părut foarte frumos formulată ideea că ceea ce experimentăm acum sunt o serie de imagini și clipuri video care reprezintă un bufet de violență, celebrare, confuzie și senzaționalism.
Și asta-i faza cu internetul de acum: este atât de fragmentat grație algoritmilor, încât nu poți să obții un timeline coerent. E ceea ce vorbeam și despre campaniile de social media, care acum sunt ca un caleidoscop. Ca o serie de vitralii compuse din fragmente. Nu poți urmări un subiect de la început și până la final. Trebuie să sapi adânc ca să găsești un oarecare consens că acolo ar fi începutul. Altfel, algoritmul te aruncă în mijlocul unor evenimente de care e foarte probabil, dacă nu ești conectat, să habar n-ai.
Și suntem într-atât de divizați, atât la nivel național, cât și global, încât nu știu dacă vom mai ajunge vreodată la un consens pe lucruri factuale. Internetul, alimentat de inteligența artificială folosită în scop de dezinformare, a furat din micro-bule și a creat două bule gigantice. Două bule care nu se știe dacă vor mai ajunge vreodată la un consens. Este atât de ușor să crezi un fake de pe internet, încât șansele ca persoana respectivă să mai fie convinsă că nu-i așa sunt extrem de limitate. Iar ăsta-i un pericol real pentru existența noastră, ca civilizație. Cel mai bun exemplu? Uitați-vă la România și cazul Georgescu. Nici acum, când Georgescu e anchetat (dar n-avem legi.. ce să vezi) pentru foarte multe motive bine întemeiate, românii tot îl văd Mesia. Tot îl văd anti-sistem, deși el e vădit om al sistemului. S-au dat cu rușii, după ce au refuzat că ar fi un om al Kremlinului. Au acceptat legionarismul său, nu înainte să nege că ar avea vreo legătură.
Practic, trăim o hipnoză generală alimentată de diferite tipologii de discursuri din online, create cu tot soiul de tool-uri din ce în ce mai inteligente și sofisticate. Să vedeți când intră VEO 3 în România ce-o să fie… deja avem clipuri amuzante făcute cu VEO 3 în limba română, dar stați să vedeți când se va ajunge la propagandă. Așa cum a fost și cu image generative AI.
Și motivul pentru care e hipnotic ce se întâmplă e tocmai incapacitatea de a mai întoarce un om din drum odată ce a plecat pe o pistă de teorie a conspirației / deep fake / o anumită agendă. Au apărut acum studii care indică faptul că uzul intens de AI erodează gândirea critică a omului. Cool.
Prin urmare, trăim un timeline extrem de dificil, în care internetul este o piesă centrală. Nimeni nu mai stă să aștepte după știrile de la ora 19. Toată lumea e cu ochii pe experții (fie ei reali sau fake) de pe social media. Iar obsesia asta e obositoare, consumatoare de energie, care te fac să vrei să fugi în munți. Doar că nici asta nu-i o soluție pe termen lung, nu?
Dar poate că cel mai dureros fapt al ultimelor zile din acest timeline stricat e faptul că Marinela (cea cu ciorba de salam și pârjoale), cunoscută pentru viața ei extrem de non-conformistă, n-a fost altceva decât un mare fake (yet again) pe care ni l-am luat cu toții.
* Blocajul s-a dovedit a fi temporar, iar acum avem Guvernul Bolojan.
Două trenduri de pe TikTok
Mi-a intrat pe feed două trenduri noice de pe TikTok zilele astea. Unul privește un sort of protest împotriva manosferei. Este acest discurs care se axează în jurul bărbatului izolat, de dreapta, care e singur, n-are și el o femeie care să-l placă (de fapt să fie plăcută așa cum o vrea el), care să nu fie extrem de emancipată sau politică, bună la casa omului, să tacă și să facă. Plus de asta, este un atac direct la toate cursurile și cărțile de self help manosferic, genul de discurs pe care-l promovează how to men.
Așa că a rezultat seria asta de clipuri foarte bună, în semn de protest, despre câte alte dimensiuni mai are viața asta încât să ieși din bula asta. Și nu zic că nu m-am identificat cu ele, că ar fi penal să anulez asta. Da, frate, să citești o carte de ficțiune e de 1000 de ori mai bine decât să mergi pe tată bogat, tată de sărac de tipul ala Kawasaki sau cum îl cheamă. Aveți aici ilustrația 1 sau 2.
De partea cealaltă, ceva mult mai comercial și funny e trendul în care iubitele unor anumiți tipi îi susțin în copilăria lor și partea feminină nevorbită. Asta, ultima, e după caz. Tendința are la mijloc o sentimentalizare, aș putea spune, un soft touch asupra masculinității pe care nu vrem s-o recunoaștem (că avem manosfera, nu?). Așa că și tendința asta, chiar dacă poate fi preluată ușor de branduri, se uită la zona asta mai soft a bărbatului.
O campanie foarte bună
Golin continuă campania de awareness asupra politicii extrem de laxe a jocurilor de noroc, care acaparează piața de comunicare și ies în față cu ceva bold care a devenit viral săptămâna trecută pe net. Am văzut-o pe Reddit, Facebook, TikTok, Instagram și LinkedIn. Adică peste tot. Pe YouTube n-am apucat s-o văd, dar oricum cred că a ajuns și acolo.
Ce urmăresc ei e să schimbe paradigma aceasta a tuturor sportivilor emblemă care au ajuns să facă reclamă la jocurile de noroc. Hagi, Popescu, Marica, Dănciulescu, you name it.. nu doar din fotbal. Ideea e că toți marii sportivi au fost cumpărați pe bani mulți de casele de pariuri pentru a le face reclamă. Fapt amendat indirect de campania asta și direct pe etica de comunicare și politicile statului care sunt foarte slabe.
Mai multe despre campanie găsești aici.
A început hegemonia ChatGPT
Am pesedit imaginea asta de la Mihai Vinatoru, CEO la DWF. Și motivul pentru care am pesedit-o e doar ca să vă arăt că ChatGPT a depășit Google la traffic. În România.
Prin urmare, toate glumele alea de GPT Seo și alte nebunii începe să devină realitate. Tot mai multe din informațiile pe care le vom căuta vor fi produse de inteligența artificială. Partea tristă e că această inteligență artificială e antrenată pe materiale generate de alte inteligențe artificiale, which might be wrong.
De aceea strong advise: verifică dintr-o altă sursă ce spune GPT-ul. Și asigură-te că nu-i tot o altă inteligență artificială ce verifici.
O activare cu gust
Cum să nu fac să nu sun corporatist și nici ca un self promo nenorocit. Hmm. Uite care e faza: lucrez, din martie, la Nomazi. Agenție social first, ATL second, branding third și cu picioare în multe alte ramuri de marketing. Și dacă e ceva ce-mi place la nebunie e că toate campaniile noastre și pieces of content pe care le gândim, le facem pe baza de insight.
Mind blowing, right?
Așa că da, lucrăm cu data. Analytics din pagini, analytics din trends, dar și mult social listening. Din păcate, prea puține campanii sau activări reies din social listening în România, iar asta pentru că departamentul de social e văzut ca un simplu funnel, un alt picior în susținerea eforturilor mari de marketing îndesate într-un calendar la început de an.
Paradigma din care trebuie să ieșim e fix asta: look sideways. Ca atunci când traversezi strada. E plin internetul de oportunități, iar din social listening chiar pot ieși campanii trăznet. Depinde mult, of course, și de brand, de legătura pe care o are cu comunitatea, de industrie. Nu zic că n-ar fi niște piedici sau că nu sunt realist.
În exemplul ăsta, Neversea se mută la capitală și devine anul ăsta Neversea Kapital, la Arena Națională. Ce știm că se mai află lângă Arenă și e bun de tot? Socului Kebap. Dacă ai fost vreodată la capitală și ai mâncat de acolo, știi ce zic. Dacă nu, e cazul.
Încă de la anunț ne-am gândit la o șpârlă cu ei, dar cel mai mare imbold ni l-a dat comunitatea, care s-a băgat în comentarii să zică de Socului încă de la primul anunț.
Așa că am tras să facem un parteneriat inedit, în care să transformăm Socului chiar într-o scenă Neversea Kapital, dar și într-o serie de warm up parties. Nu i-am zis Boiler Room, ci Oiler Room.
Did we do it?
Yes we did. A ieșit big?
A ieșit atât cât ne-a trebuit. Doar organic + influencers și warm up party în fiecare weekend până la festival. Social listening works, mai ales când vezi oameni dansând pe terasă la Socului și alții care sunt plăcut surprinși, iar alții fac materiale pe TikTok despre asta.
Dar mai presus de toate, asta înseamnă să ai un client care adoră să privească sideways cu tine.
Ce-au mai consumat românii #peinterneți: 19 - 26 iunie
Și ce să se fi întămplat pe internet according to social media platforms? Mă simt nevoit să spun asta, deoarece încrederea e at an all time low și sincer, când tot ce se raportează e așa… să dea bine.
Pe Meta avem vacanță. Că na, toată lumea intră în vacanță. Avem și guvern acum, nu mai are sens să ne agităm. Suntem biiinee….
Între evaluare națională și WW3, cam aici suntem pe TikTok. Avem glume peste glume la nivel de ce se întâmplă geopolitic în lume, mai ales mascarada război și pace semnată de Donald Trump. Pe 9 avem protestul împotriva violenței la adresa femeilor și mă bucur, onest, să-l văd aici în top.
La nivel de căutări pe Google suntem între miniștrii noului guvern, evaluarea națională, rezultatele la bac și trebuie să știm când pică sărbătorile în 2026. E foarte important. Vremea ne ține în priză și ea, ofc.
Muzică, comedie îndoielnică și Shorts. Cam asta ne dă YouTube în trending în ultima săptămână. Nimic nou.
Servitorul tău AI
Știți reclama Bilka cu Marcel? Ei bine, Marcel începe să devină o realitate tot mai conturată. Să vedem, totuși, cum se vor descurca oamenii când AI-ul va halucina în afara limitelor impuse și va face o nefăcută. U know damn well what I mean.
Un post viral pe Reddit
Dar, cinstit.
Un tweet excelent
Pentru prietenii mei gamers.
Un TikTok foarte util

Enable 3rd party cookies or use another browser
⚙️ UTILE & RECENTE
👉 FACEBOOK, INSTAGRAM & THREADS, WHATSUPP:
Pe IG se testează posibilitatea de a da repost, ca pe TikTok;
Meta bagă Ads pe WhatsApp, dar nu în dialogurile directe ci doar în Channels și Status, fapt ce, ofc, o să le facă mai nefrecventabile;
Pe Threads se testează ceva Spoiler Alert feature, deși era suficient să zici SPOILER ALERT înainte de a spune ce aveai de zis, you know…;
Toate clipurile urcate de acum înainte pe Facebook se vor numi Reels și va primi propriul tab în platformă, ceea ce înseamnă concentrare maximă pe format vertical;
👉 TIKTOK
Și mai mult Generative AI din partea TikTok pentru creatori, și mai mult conținut quality pe platformă;
Trump mai dă un ordin executiv prin care prelungește viața TikTok în State cu alte 90 de zile, adică până la mijlocul lui Septembrie și you gotta see how much of a joke this has become;
Cei de la Social Insider au făcut un benchmark report pe TikTok, de unde a reieșit că platforma are un engagement rate de 3,85%, dar get this, creatorii cu sub 5k followers obțin cel mai mare engagement rate, de 4,20%;
👉 YOUTUBE
Neal Mohan zice că YouTube Shorts înregistrează acum peste 200M global views;
Culture & Trends Report de la YouTube cu ocazia împlinirii vârstei de 20 de ani;
Brandurile, cât și creatorii, pot intra în contact direct via YouTube prin Open Call, unde brandurile pot oferi creative briefs să fie atacate de creatori sau creatorii pot pitchui idei creative către branduri;
Creștere de 28% YoY la nivel de avg engagement rate pentru platforma dedicată profesioniștilor, după cum spune un benchmark report de la Sprout Social;
👉 ALTELE
Reddit bagă AI intelligence tool analytics, care face social listening pe platformă și găsește cele mai bune insights din ce se discută pe platformă ca tu să-ți faci campania;
Zuckerberg a încercat să atragă talente de la OpenAI chiar și cu bonusuri de 100M$ ca să-l ajute în lupta sa de top spot AI company;
Reddit se dovedește un referral foarte bun pentru știri so maybe think about it unde dai share;
Creator economy e în creștere și se pare că nu se va opri anytime soon, ba din contră de la Cannes Lions vin vești cum c-ar crește like never before;
Top 25 de creators, după vorbele celor de la Forbes;
Acest newsletter conține typos. Și e foarte ok că-i așa.
Ți s-a părut util? Bagă un share: