Vrei să $usții #peinterneti?
Poți da un like, un share sau să te abonezi cu 5$ / lună. Primești acces la toată arhiva newsletterului și resurse marcomm bi-lunare în articolul dedicat de luni.
3 campanii de la Cannes Lions
Pentru cine nu cunoaște festivalul creativității de la Cannes, intitulat Cannes Lions, trebuie spus că este visul umed al oricărui publicitar obsedat de ceea ce face. Cu timpul, Cannes Lions s-a transformat dintr-o competiție redutabilă între idei de creație și campanii excepționale, în ceva mult mai comercial, mai corporate, mai înclinat către “case-uri care salvează lumea 3 luni într-un an” și apoi mor într-un sertar.
Și aici există două tabere. Una i-a dedicat acestui festival și un cont de Instagram al cărui creator nu-l cunosc, dar care surprinde esența nihilistă care a cuprins industria în ultimii ani, după ce toți ne-am dat seama de cum stau lucrurile de fapt. De partea cealaltă a baricadei, cei care merg acolo sau au avut succes acolo, pot spune zicala aia cu vulpea care n-ajunge la struguri.
Toată lumea și nimeni, în același timp, n-are dreptate.
Cannes Lions rămâne un loc unde se celebrează creativitatea. Unde ego-urile sunt la cote înalte. Unde oftica clasică - campania mea era mai bună - chiar are o miză destul de mare, pentru că să înscrii o campanie în competiția asta nu-i lucru ușor. Pe lângă un case absolutamente dement, care are rolul de a fi o campanie la campania pe care ai realizat-o, trebuie să ai și niște bani. Mulți bani. De ordinul miilor de euro. Zecilor de mii, în funcție de câte înscrii plus participare la gală și alte costuri.
Așa că e lesne de înțeles că pentru orice brand out there sau agenție, când mergi după un Cannes, efortul e considerabil.
Dacă trecem peste absolut toată șarada de branduri, lux și opulență pe care acest festival le-a dobândit în ultimii ani, ajungem să descoperim niște campanii chiar marfă. Campanii despre care sigur n-ai auzit, pentru că stăm în niște echo chambers gândite de algoritmi, iar pe lângă asta multe sunt din alte zone geografice ale lumii.
Așa că dai de ele prin case studies cu ajutorul Cannes Lions. Și te minunezi să vezi ce craft, ce insights, ce execuții, cât de mișto i s-a dat unei idei bucata aia de campaignability, cum se spune pe afară de se plimbă limba-n gură.
Asta facem astăzi, ne uităm la 3 campanii care pe mine m-au impresionat, de la acest mare festival al publicității.
AXA Three Words
Cei de la AXA împreună cu Publicis Conseil au făcut o campanie extrem de mișto care a plecat de la un insight foarte emoțional, puternic, care are legătură cu lumea în care trăim azi. Dincolo de acest insight, mai departe s-a ramificat în business, unde AXA did a tremendous job.
Practic, AXA asigură, la nivel de emergency relocation, posibilitatea de a te reloca în caz de forță majoră precum foc sau inundații, fapt ce ar face propria casă (asigurată, of course) de nelocuit.
Ce au făcut cei de la AXA? În termenii și condițiile de asigurare au adăugat și violență domestică: “… and domestic violence”.
Iar asta a schimbat cu totul ceea ce înseamnă o asigurare și libertatea pe care le-o oferă, cel puțin din acest punct de vedere, femeilor care sunt victime ale violenței domestice. Doar trei cuvinte, pentru un pas atât de mare.
Insight puternic. Headline simplu, concis.
Vaseline Verified
În categoria Social & Creator Campaigns, câștigător a ieșit Vaseline cu campania lor “Vaseline Verified”.
Insightul de la care au plecat a fost… social listening & monitoring. S-au uitat la consumatorii lor cum folosesc produsul și ce hacks pot face cu ajutorul lui. Doar că în lumea aceasta a dezinformării și lipsei unei gândiri critice, au apărut tot felul de hack-uri extrem de periculoase.
Cum ar fi oameni care mănâncă Vaseline că cică îți ajută stomacul. Știți voi, categoria aia de bagă o lingură dimineața, pe stomacul gol, și-o să fii taur restul zilei. Ei bine, Vaseline s-au băgat pe fir și au început să testeze cu oameni de știință, în laborator, toate aceste hacks ca să vedem care sunt adevărate și care-s false.
De aici a rezultat bifa Vaseline Verified. Mergând spre toți creatorii mari de conținut de pe TikTok care au pornit hacks, le-a luat la test și le-au confirmat fiecăruia în parte dacă e Vasoline Verified sau nu, cu tot cu YouTube type beat plăcuță care să le confirme asta + integrare a produsului cu hack cu tot în TikTok Shop la creator for extra moni.
Adică ai social listening + brand consideration + influencer marketing + e-commerce. O linie care pleacă de sus și ajunge literalmente la bottom funnel. Foarte inventiv.
Tracking Bad Bunny
Celebrul artist puerto rican, Bad Bunny, a lansat cel mai recent album al său într-un mod extrem de inedit. Catch this: la momentul respectiv, republicanii erau în campania MAGA, iar în această campanie au dat cu șutul în tot ce înseamnă imigranți, inclusiv în cei din Puerto Rico.
Campania MAGA a fost un dezastru etic, dar pe care agenția Rimas a exploatat-o excepțional prin, poate, cel mai șmecher produs de pe zonă: un artist în vogă, mega ascultat și sexy pe deasupra.
Toate piesele de pe noul album au venit, în pre-save, ca coordonate GPS unde puteai merge să le asculți. Partea dementă? Toate coordonatele astea erau locuri emblematice din Puerto Rico, apropiate de sufletul lui Bad Bunny. Partea și mai nebună? Dacă mergeai pe Maps din afara țării, dădeai peste aceste semne înfipte unde puteai asculta piesele de pe album.
Ce-a rezultat, de fapt? O promovare turistică masivă a locurilor frumoase pe care le are Puerto Rico în ciuda tuturor cuvintelor mizere scoase pe gură de Trump & MAGA.
Special mentions
Mai vreau să urmăriți, mai jos, câteva special mentions din punctul meu de vedere.
L’oreal, The True Story of the Iconic Tagline “Because I’m Worth It”
Amazon Greenventory, Natura + Africa Creative DDB
Dar ce mai e Cannes Lions zilele astea?
Bineînțeles, nu puteam să termin on such a high note mini-articolul ăsta despre Cannes Lions fără să adaug și bucata putredă a lui, exprimată excelent în acest overview de TikTok:

Enable 3rd party cookies or use another browser
Din păcate, Cannes Lions a devenit această fata morgana dedicată creative directorilor de peste tot, care pentru un premiu așa prestigios în portofoliul lor se chinuie să genereze realități alternative, pe bază de creative insight, care nu aduc niciun beneficiu lumii în care trăim.
Și motivul e simplu: acel insight nu există. Sau și mai bine, execuția campaniei, în sine, nu există. Cel puțin nu așa cum e ea prezentată în case.
De asta am ajuns la scandalul ăsta, unde o campanie câștigătoare (ATENȚIE) a fost eliminată pentru manipularea realității prin AI. N-aveți idee câte agenții, inclusiv de la noi, apelează la manipularea realității în case-urile lor pentru a pune mâna pe un astfel de premiu. Dar mă bucur, mă bucur să văd că se ia finalmente atitudine.
Într-o lume ideală, totul ar fi mai transparent, mai sincer, mai aproape de ceea ce se întâmplă în fața blocului. Din păcate, nu e așa, iar case-ul ăsta deschide o cutie a pandorei: câte case-uri înscrie la competițiile de advertising din lume sunt, de fapt, niște minciuni?
CNA-ul interzice persoanelor publice să mai facă reclamă la păcănele
Într-o decizie istorică, săptămâna trecută, CNA-ul a actualizat legea audiovizualului cu un articol nou, extrem de important:
„Este interzisă difuzarea de publicitate pentru jocuri de noroc în care sunt prezente personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive sau de alte persoane, care, datorită notorietăţii în mediul online, pot încuraja participarea la astfel de jocuri”, conform articolului 110, alineatul 7, din Codul Național al Audiovizualului.
Partea shady a acestei legi e faptul că nimeni nu setează o bornă prin care să înțelegem de unde tragem linie în materie de celebritatea și notorietatea publică. O să ziceți că sunt absurd, dar un ins cu 5k followers pe Instagram s-ar încadra în legea asta?
Singurul lucru care ne mai scapă de incertitudini aici o reprezintă actul comercial: dacă desfășori activitate online din care generezi un venit, se consideră că ești un influencer. Prin urmare, de aici se pot ridica absolut orice fel de influencers, fie ei cu sute, mii sau sute de mii de urmăritori.
Este, repet, o decizie istorică care schimbă mult felul în care se face comunicare la noi. Nu, n-o să scoată nimeni reclama TV la păcănele, tot acolo o să le vedem, doar că fără personalități. Locul de unde, într-adevăr, va ieși de pe pistă e online-ul. Unde creatorii de conținut erau folosiți la greu pentru “rotiri gratuite”.
În schimb, urmează un boom pe BTL în categoria asta. O să vedem tot mai multe panotaje și OOH-uri, activări, evenimente. Banii se vor duce în alte zone, no worries. Unde PR-ul va suferi, BTL-ul va crește. You win some, you lose some. Am văzut că unele casino-uri deja s-au repliat și s-au apucat să prezinte știri din lumea sportului care privesc marile personalități ale României, doar doar se mai leagă un pic de ele.
De notat, tho, este ieșirea agresivă a multor personalități care își arată acum arama. Curios e faptul că sunt oameni cu bani care urlă cel mai tare, precum Ilie Năstase sau Răzvan Raț. Trist.
Fetele sunt mult mai afectate de cyberbullying decât băieții
Newsletterul ăsta e dedicat internetului. Right? Și-atunci e normal să-i vedem toate fațetele sau ce tendințe mai are pentru noi. Astfel că într-o știre provenită dintr-un studiu, nu prea fericit, reiese că fetele sunt mult mai afectate de cyberbullying decât băieții. Și sunt victime ale acestuia în cazuri mult mai dese.
Studiul aparține Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică, intitulat Digital Economy Outlook, 2024. Iar studiul ăsta, precis, face parte din volumul 1, căci vor mai veni pe parcurs. Ce putem să identificăm în el e faptul că România e fruntașă, aparent, la cyberbullying, iar fetele sunt cele mai afectate.
Asta este, din punctul meu de vedere, o altă fațetă a direcției diferite pe care cele două sexe o iau încă din adolescență + agenda discursivă susținută de algoritmii social media. Pe scurt, femeile sunt mult mai progresiste, liberale, în timp ce băieții sunt mult mai autoritarianiști, convervatoriști & înclinați să adopte idei de manosferă.
Nu ești de acord cu ei? Primești jigniri. Iar social media, prin algoritmi, e de partea lor, din păcate.
Suntem siguri de strategia aia de social?
De fapt, prieteni marcomm, întrebarea mai pe lung era: suntem siguri de comportamentul audienței noastre din social media, astfel încât să folosim anumite formate de postări?
Probabil printre cele mai eye opening postări de LinkedIn din ultima vreme pentru mine a fost ăsta în care m-am întrebat: bă, chestia asta e reală, câți oameni știu ce au de făcut când le spui ceva?
Știți că YouTuberii au îndemnul ăla la Subscribe & Turn on All Notifications în clipurile lor. Ei bine, dacă ați observat, ei nu zic pe gură ce ai de făcut și totul rămâne acolo, oral, ci îți indică pe ecran cum arată butoanele respective și ce trebuie să faci. E ca un fel de step by step guide to follow me, dar foarte succint, la obiect, într-un colț de ecran.
Așa că, da, postarea de mai sus mi-a dat un sort of wake up call. Dacă stăm atât de prost la digital literacy pe România, mă întreb câți social media managers au făcut, vreodată, o analiză atât de in depth a audiențelor lor, astfel încât să știe unde se află ca digital literacy, pentru a ști ce să ceară de la ea și cum.
E o treabă interesantă pe care o poți vedea din engagement, o poți vedea din vârstă, din locațiile de unde provin fanii tăi și din A/B testing, of course. Faci imagini cu săgeată către butoane, fără, cu săgeți care să indice swipe dacă ai Carousel și fără etc. Așa-ți dai seama cum performează și cu cine stai de vorbă. Iar asta te poate ajuta, pe viitor, să faci content mai bun pentru brand.
Ce-au mai consumat românii #peinterneți în ultima săptămână
Mixed feelings, aș zice. Ultima săptămână a adus un iz de combinații pline de tradiție și obiceiuri, adunate cu nișe dubioase, la care am adăugat mult fotbal și manele.
Nici nu știu, dacă mă întreabă cineva, ce înseamnă internetul mare, dar vorba aia cu "uită-te la ce e trending pe YouTube ca să vezi cum arată populației României” e foarte adevărat. Facebook, care e cea mai dominantă platformă din țară nu-ți spune, neapărat, ce e trending, dar YouTube da. Prin urmare…
Pe TikTok avem obiceiuri și tradiții. Au fost Sânzienele pe 24 iunie, așa că asta a acaparat (cică) tot pe platformă, în spațiul Românesc (sigur…). Remarcăm și Ziua Iei, Leo Messi care s-a dovedit că e un gherțoi pe terenul de fotbal, Naomi, dar o Naomi de la o emisiune de pe Kanal D gen Big Brother / Insula. N-am stat să cercetez, mi s-a părut o pierdere de timp.
Se vede c-au venit concediile, dar nu numai asta. Se vede că, cel puțin vara, clima începe să devină o problemă majoră. Eu văd următoarele motive: fie românii pleacă în concediu și vor să vadă cum e vremea, fie au fost anunțate furtuni și vor să vadă când vin, fie sunt agricultori care au nevoie să știe ce vreme vine pentru culturile lor. Either way, vremea ne interesează din ce în ce mai tare, mai ales vara. Temperaturile extreme, schimbările bruște de vreme, furtunile puternice care pot cauza probleme serioase etc.
Pe YouTube găsim Shorts-uri penale, manele, Dorian Popa care pare că începe să fure curent de la Jet Lag sau Hacksmith Industries, dar problema pe lângă faptul că fură curent e că-i merge de minune (are 644k views, în timp ce un Jet Lag video ajunge la 1,2M, deci nu departe). GRR care-i piesă românească, știm toți deja și cam aia e.
Cred că Meta are cel mai prost mod de a raporta Consumer Trends, dar ca să fiu onest până la capăt, nici nu cred că-și permit mai mult de atât. E prea risky, având în vedere starea de conținut deplorabilă în care a ajuns platforma, condusă de boți, dezinformare, AI slop și irelevanță algoritmică.
Acest creator de conținut
Absolut dedicat. Absolut nebun. Absolut pe content.
Boții încearcă să fie convingători
DeGoogleificarea lui PewDiePie
Săptămâna trecută, celebrul YouTuber PewDiePie, un suedez mutat în Japonia care a rupt topurile în materie de conținut pe platforma celor de la Google for a long time, a făcut un video de 20 de minute care este, de fapt, un rant la modul în care el a reușit să renunțe la Google.
Practic, omul nostru trece prin absolut toate lucrurile pe care le-a făcut ca să nu mai depindă de Google, la mijloc fiind nevoia sa de privacy și anti-tracking (să nu mai fie urmărit cu ce face, ca să i se livreze ads).
Și am stat să mă gândesc sincer how should I feel about this, având în vedere că sunt un publicitar infect care se ocupă cu a livra ads unor oameni ca PewDiePie care nu-și doresc asta. Și, până la urmă, am concluzionat nu numai că e dreptul fiecăruia dintre noi, dar mai ales în cazul unor oameni ca el cu atât are mai mult sens să se protejeze.
Când ești o celebritate și ai în spate un track record destul de masiv, vrei să ții cu toți dinții de intimitatea ta. Vrei să-ți știi materialele în securitate, vrei să ai acces la ele când vrei tu și, desigur, nu vrei să depinzi de alții. Mai ales dacă ești vreun control freak d-ăsta care n-are încredere în terțe părți.
Nu știu dacă e cazul lui PewDiePie, dar faza asta cu datele noastre care ni se vând în stânga și-n dreapta în general mi se pare expirată. Nu spun să nu ținem la datele noastre, să nu vedem cui i le dăm sau ce se întâmplă cu ele. Sau să urmărim dacă nu cumva vreun nord coreean s-a gândit să ne folosească poza de profil ca să se angajeze la vreo firmă de IT.
Dar timpul a trecut, iar datele noastre ai circulat oricum pe tot globul. Dacă ești o persoană boring, ca mine, care umblă aiurea pe internet și nu postează absolut tot ce mișcă din viața personală și ARE GRIJĂ ce urcă pe cloud, situația ar trebui să fie relativ peaceful.
Un ad blocker, dacă e cazul, un Ask App Not To Track pe iPhone (which is blissful), ascunderea adresei reale de e-mail (merge pe Mac si iOS) & we should be ok. Există platforme precum Incogni care merge, în numele legii și în numele tău, să ceară extragerea ta din absolut toate bazele de date în care te-ai putea afla și n-ai ce căuta. Există Google Takeout, de unde poți oricând să-ți iei datele și să vezi cum te vede Google.
Ce vreau să spun e că există opțiuni. Și că nu trebuie să recurgem, neapărat, la paroxismul lui PewDiePie. While I understand him, mi se pare că pentru noi, restul, muritorii de rând, fără celebritate și bani căcălău, trenul ăla a plecat demult din gară. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te protejăm one way or another. Eu am dat niște exemple mai sus, pe care le folosesc.
⚙️ UTILE & RECENTE
👉 FACEBOOK, INSTAGRAM & THREADS, WHATSUPP:
Poți să customizezi felul în care arată your Instagram note, if u ever use it;
S-au adăugat noi features la aplicația de editare video de la Instagram, Edits, precum:
Keyframes: poți să pui accenți în timeline-ul video-ului;
Ideas tab primește un upgrade, pentru a putea lucra cu idei și feedback pe materialele tale (cu sticky notes)
Poți să anulezi background noice pe VO din aplicație
Peste 30 de efecte noi de text adăugate;
Dacă grupul tău de Facebook a fost suspendat aiurea, află că a fost un bug care a afectat fix palierul ăsta;
O să avem IG Reels de 20 de minute, deși habar n-am ce poți să spui într-un Reel de 20 de minute în condițiile în care average watch rate-ul nu depășește 15-30s;
👉 TIKTOK
ByteDance lansează ceea ce pe IG se numește Broadcast Channel, doar că pe TikTok îi spune Bulletin Board, iar avantajele le puteți bănui deja după experiența de pe Instagram;
Countdown Bidding e un nou feature al aplicației, care permite utilizatorilor să liciteze pe produse în livestreams de shop de pe platformă;
👉 YOUTUBE
Adolescenții sub 16 ani nu mai au voie să facă livestream pe YouTube fără să fie acompaniați de un adult;
YouTube a confirmat că folosește clipurile urcate de creatori pentru a-și antrena AI-ul, iar creatorii nu pot să refuze asta;
Aparent, vom putea urca inclusiv clipuri ca și cover de newsletter pe platformă;
👉 ALTELE
După a treia prelungire oferită de Trump lui TikTok, agențiile de media nu mai cred că platforma va fi banată în State;
BeReal vrea să facă un strong comeback, cu tot cu advertising;
Despre cum a câștigat Zohran Mamdani locul de a candida oficial la primăria New York din partea Partidului Democrat against ceea ce partidul Democrat este și face;
De ce WW3 este trending pe TikTok, Instagram și X? Gen Z și noul val umoristic cu anxietatea la tâmplă;
FUNNY: WhatsApp a fost interzis pe telefoanele parlamentarilor din Congresul american din pricina problemelor de securitate pe care le-ar cauza, dar e bine că folosesc Signal;
Politica e politică, iar în acest sens Zuckerberg n-a participat la marșul Pride din San Francisco (obișnuia s-o facă), iar the Oversight Board a cerut celor de la Meta să schimbe cuvântul “transgenderism” din politica lor de Hate Speech, dar au refuzat ofc…;
Acest newsletter conține typos. Și e foarte ok că-i așa.
Ți s-a părut util? Bagă un share: